menu
Home

04/12/2014

PERSBERICHT – BE for Music: 4 organisaties voor een beter Belgisch Muzieklandschap

Poppunt, Court-Circuit, Clubcircuit en Club Plasma werken voor het eerst samen om muzikanten en expertise uit te wisselen over de taalgrens heen.

Met de Waalse band Girls in Hawaii waren heel wat Fransen er vroeger bij dan de Vlamingen, en omgekeerd viel al menig Waalse mond open bij het ontdekken van de kwaliteit van een Vlaamse muziekscene waar ze het bestaan amper van vermoedden. Nochtans maken geen van de twee er werk van om zich exclusief aan hun kant van de taalgrens op te houden. Deze ietwat absurde situatie, waarbij Vlaamse artiesten “de Walen’ zowat als buitenland zijn gaan beschouwen en omgekeerd, willen Poppunt, Court-Circuit, Clubcircuit en Club Plasma nu ook actief aanpakken met “BE for Music’.


BE FOR MUSIC

Poppunt en Court-Circuit zetten zich respectievelijk in Vlaanderen en Wallonië in voor iedereen die met muziek bezig is. Muzikanten, dj’s en producers die nog geen professionele omkadering hebben, kunnen met al hun vragen en noden bij de organisaties terecht. Clubcircuit en Club Plasma vertegenwoordigen samen dan weer het gros van de Belgische clubs. Met het gloednieuwe project “BE for Music’ bundelen deze vier organisaties hun krachten om samen actief te werken aan een sterker Belgisch muzieklandschap en om samen meer kansen te creëren voor talent van eigen bodem. Katalysator van het project was Club Belge: het eindwerk van enkele PXL Music-studenten die vonden dat het tijd was om het volledige Belgische podiumcircuit online in kaart te brengen, met ClubBelge.be als resultaat. Poppunt en Court-Circuit ondersteunden dit project en vonden er samen met Clubcircuit en Club Plasma de inspiratie om nog verder te gaan in het opzetten van een noord-zuidverbinding. Ieder van deze organisaties kennen hun stiel en het landschap waarin ze bewegen door en door. Ze legden hun expertise en activiteiten samen, en zagen tal van opportuniteiten ontstaan die muzikanten en dj’s kunnen helpen om de stap naar de andere kant een pak makkelijker te maken, en een brug te slaan die voor de hele sector én het publiek een grotere samenhang kan betekenen.


DAAD BIJ HET WOORD

Op donderdag 11 december starten Poppunt en Court-Circuit de grote verzoeningswerken tijdens het internationale showcasefestival Glimps in Gent. Tijdens “Meet the Belgians’ worden de intenties toegelicht in aanwezigheid van de volledige Belgische muzieksector. Meteen daarna presenteert Poppunt de Vlaamse band Brutus op Glimps, en brengt Court-Circuit Billions of Comrades mee uit het Zuiden. Clubcircuit en Club Plasma starten onder de “BE for Music’-vlag het project Interclubs op, een concertreeks in het voorjaar van 2015 waarbij 6 Waalse en 5 Vlaamse clubs talent uit het andere landsdeel aan hun publiek zullen presenteren met de steun van Sabam For Culture. Op 4 februari kiezen Poppunt en Court-Circuit dan weer ieder een act van de andere kant van de taalgrens die zal gepresenteerd worden op Propulse, het Franstalige equivalent van Glimps in de Brusselse Botanique. Daarnaast blijft ClubBelge.be, met praktische info over alle venues, dé online hub die je door het Belgische concertlandschap gidst.

Over de organisaties:

POPPUNT
Poppunt is het aanspreekpunt voor alle muzikanten en dj’s in Vlaanderen. Ons doel: het maximaliseren van kansen. Via popadvies, onze websites, publicaties, projecten en andere initiatieven zorgen we ervoor dat muzikanten en dj’s de juiste informatie in een heldere taal vinden, dat ze meer speelkansen krijgen en dat ze zichzelf beter kunnen promoten. Daarnaast streven we een beter poplandschap na en zijn we bondgenoot van alle organisaties die net als ons werk maken van kansen voor muzikanten en dj’s.
poppunt.be

COURT-CIRCUIT
Court-Circuit is het onderzoek-, informatie- en promotiecentrum voor hedendaagse muziek in de Federatie Brussel-Wallonië. Court-Circuit ondersteunt opkomende muzikanten hen informatie aan te bieden, op dagelijkse basis hun vragen te beantwoorden, door opleidingen aan te bieden en specifieke projecten te ontwikkelen. Daardoor krijgt het talent betere ontwikkelings- en promotiekansen. Daarnaast werkt Court-Circuit aan het uitbouwen van professionele netwerken door de coà¶rdinatie van Club Plasma.
court-circuit.be

CLUBCIRCUIT
Clubcircuit is een koepel van elf Vlaamse onafhankelijke muziekclubs en concertorganisatoren. Deze clubs zijn 4AD (Diksmuide), Petrol (Antwerpen), Cactus (Brugge), De Kreun (Kortrijk), De Zwerver (Leffinge), Democrazy (Gent), N9 (Eeklo), Nijdrop (Opwijk), Vk* (Brussel), Recyclart (Brussel) en het VUB-Kultuurkaffee (Brussel).Het Clubcircuit is al enkele jaren het officiële overlegorgaan waarbinnen de verantwoordelijken van deze clubs bijeenkomen, zich over gezamenlijke issues buigen, en er ook gemeenschappelijk mee naar buiten komen. Het Clubcircuit is met andere woorden de spreekbuis van elf pioniers van het Vlaamse podiumlandschap, zowel in officiële aangelegenheden, als in de communicatie naar pers en publiek.
clubcircuit.be

CLUB PLASMA 
Club Pasma (Plateforme des Scènes de Musiques Actuelles) is een netwerk van tien concertzalen en onafhankelijke concertorganisatoren in de Federatie Brussel-Wallonië: les Ardentes Club (Luik), l’Atelier Rock (Hoei), l’Entrepôt (Aarlen), le Belvédère (Namen), Magasin 4 (Brussel), la Ferme du Biéreau (Louvain-la-Neuve), Le Manège (Bergen), l’Atelier 210 (Brussel), le Rockerill (Charleroi) en le Salon (Opzullik). Club Plasma specialiseert zich in hedendaagse muziek en biedt livemuzikanten o.a. opleidingen, residenties en begeleiding. Club Plasma wordt gecoà¶rdineerd door Court-Circuit, dat ook de Franstalige clubs op internationaal niveau vertegenwoordigt.
clubplasma.be

CLUB BELGE
Club Belge is een Belgische online venue gids waar je verschillende concertzalen, clubs, culturele centra en jeugdhuizen op kan terugvinden. Deze gids begeleidt je door het Belgische concertlandschap, want Club Belge wil de denkbeeldige barrière tussen het Vlaamse, Waalse en Brusselse circuit slopen. De website biedt je praktische informatie over deze venues aan en brengt het concertcircuit ook letterlijk in kaart.
clubbelge.be